RECENSION AV ÖHMANSMILEN OCH DÖMLELEDEN NORR OM KIL

BETYG: ****

Norr om tätorten Kil finns friluftsområdet Frykstahöjden. Här lufsar svensson runt elljusspåren eller mockar hästbajs på ridhuset. Men för dig som är lite mer äventyrligt lagd finns också Öhmansmilen, som är en perfekt led att cykla mountainbike (egentligen är det en vandrings- och terränglöpningsled, men ärlig talat hittar du nog fler fotvandrare på Arktis än här).

Anslutande leder

Leden är bara en mil lång, men vill du åka på långtur kan du ta in på SISU-leden till Forshaga, eller Dömleleden till Dömles slalombacke och därmed plocka ihop både två och tre mil. Dessa avstickare är väl uppmärkta och du kan inte missa dem. En tredje led att utforska är Greenleden, som går nordvästerut från ridhuset.

Enduro & single track

Terrängen varierar mellan fin stig där du kan ösa på rejält, till lite mer vildvuxna sten- och rotmattor som kräver både balans, teknik och några skålpund stönighet. Enduro blandat med single-track med andra ord. Och det saknas varken uppförs- eller utförsbackar där du kan krama ur lårens sista krafter eller släppa på i farter över 30 knyck.
Om du väljer Dömleleden så är det några partier som du får leda cykeln uppför några klippavsatser. På tillbakavägen är det dock fullt möjligt att hålla sig kvar i sadeln och låta dämparna svälja ett drop eller två.

Har du själv åkt Öhmansmilen eller Dömleleden? Skriv en kommentar och berätta vad du tycker.

Bansträckning Öhmansmilen

Bansträckning Öhmansmilen & Dömleleden