RECENSION AV VILDMARKSLEDEN NORR OM MOLKOM I KARLSTADS KOMMUN.


LÄNGD: 22,6 KILOMETER.

BETYG: ****

Sedan jag började cykla stig för tre år sedan har jag ständigt varit på jakt efter nya skogar att köra vilse i. Jag har kartlagt och gps-trackat så gott som hela I2-skogen i Karlstad, där jag bor. Finkammat Bonäsledens alla avstickare och sidospår i Hammarö. Rundat Skutbergets (också Karlstad) mtb-bana tillräckligt många gånger för att känna till varje rot och sten. Jag har störtat nerför Brattforsledens branta dödisgropar och förgäves försökt hålla mig kvar i sadeln genom kilsravinerna.
Och av alla de stigar jag cyklat så har den allra roligaste varit Blankepannan i Arvika. Tills igår. Då testade jag nämligen Vildmarksleden, som går mellan Molkom, tre mil nordost om Karlstad, till sjön Mången, ytterligare 1,2 mil längre nordost.

PERFEKT FÖR FULLDÄMPAD

Och jösses, vilken fin cykelstig. En vandringsled som passar utmärkt till teknisk stigcykling med fulldämpad mountainbike, men som förmodligen blir lite väl skakig utan bakdämpning. Naturen är vacker och varierad, och bitvis känns den nästan som en djurstig som aldrig trampats av människor. Förbered dig på hög fart, tekniska svårigheter, rejäla stigningar och vindlande utförsbackar där du kan släppa på lite mer än du egentligen vågar. Räkna också med att du får leda eller bära cykeln totalt 200-300 meter.Stigen går mellan Molkom, 3 mil norr om Karlstad, till Mangenbadens camping vid sjön Mången 1,2 mil nordöst om Molkom. Vid starten längs väg 240 finns en liten parkering och en informationstavla som visar stigens sträckning.

REJÄL STIGNING

När du väl hoppat upp i sadeln börjar det med en uppförsbacke, vilket gör dig ordentligt uppvärmd på mindre än en minut. Skogen är till en början ganska tät, och som du ser på höjdgrafen längst ner i denna post så består de första fyra kilometrarna av 144 meters stigning, innan du får lite trevlig fartlek utför. Underlaget skiftar mellan slät stig, lite stenar och en del rotmattor.
Längst ner i en djup ravin finns en fin träbro som du får ta dig över gående, innan det vänder uppåt igen, genom ganska stenig och svår terräng.

TORRT I TERRÄNGEN

Trots att det är början av april så är så gott som hela Vildmarksleden torr och fin. Det är bara på några ställen som det blir lite vått, men aldrig värre än att man kan ta sig fram. Den andra halvan av leden går att cykla betydligt fortare. Med ökat tryck på pedalerna kan du njuta av böljande släta stigar, med något enstaka inslag av rötter och stenar.
Sista biten innan du kommer fram till Mangenbadens 2 kilometer långa strand får du delvis balansera på fina spångar och delvis fina stigar. Väl framme kan du ta dig en paus och njuta av de vackra vyerna innan du antingen vänder tillbaks, eller cyklar vidare norrut upp till Brattforshedens dödisgropar.

SUMMERING

Vill du ha en riktigt enduroutmaning så är Vildmarksleden helt klart ett bra alternativ. Cirka 95% av sträckan är ren vandringsled, med skiftande underlag. Allt från fin böljande barrstig där du kan brassa på rejält, till mer tekniskt utmanande rotmattor och stenpassager, som kräver balans, råstyrka myrmark och lite spång.

BANSTRÄCKNING

Klicka på ”View full route” om du vill tanka ner en gpx-fil till din gps.